Liefde is de oerdrang om ons emotioneel te hechten aan anderen. In de intieme relatie met onze levenspartner groeit de geborgenheid die ons beschermt en leert om te gaan met de ups en downs van het leven. Dit noemen we de veilige verbinding.

Als die verbinding niet meer zo goed loopt, dan probeer je daar iets aan te doen. In je poging de relatie te redden, kunnen de spanningen echter hoog oplopen en kom je terecht in negatieve patronen. Bijvoorbeeld: zij controleert me teveel, hij ziet me niet, zij moppert en hij trekt zich terug.

De vraag is: hoe kom je in die patronen terecht? Hoe raak je verstrikt in de dynamiek van aanklagen en terugtrekken, terwijl je eigenlijk je onderliggende behoeftes en verlangens wilt uitdrukken.

Je raakt de draad kwijt. Het is alsof je niet meer weet wat er in de ander omgaat en hoe je moet reageren. Met als gevolg ruzie, paniek en verwijten. Al snel staat de relatie op het spel.
En wat nu?


Verbeter je Relatie

We weten uit onderzoek hoe belangrijk het is om je ‘emotioneel verbonden’ te voelen: mensen leven langer en herstel van ziekte gaat sneller.
Die verbinding is van levensbelang en iedereen heeft een vertrouwd iemand nodig.
Als die verbinding of hechting wordt bedreigd, dan is er een goed onderzochte methode om de dreiging af te wenden. Deze methode heet: Emotionally Focused Couple Therapy.
Herstel is mogelijk. Wanhoop niet!

 


Wat is EFCT?

Er zijn verschillende methoden ontwikkeld om effectiever om te gaan met spanningen in de relatie. Eén ervan is EFCT.

Deze relatietherapie is ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar echtparen en naar een effectieve manier om de verbinding tussen de partners te herstellen of te verbeteren. Inmiddels is dit de best onderzochte relatietherapie en bewezen effectief.

De basis van EFCT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan!

In een relatie lopen de (negatieve) emoties soms hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je die niet kwijt wilt raken.

In EFCT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen, kan de ander iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling. Dat kan pas als je niet alleen boos bent, maar juist je gevoelens en dus je kwetsbaarheid durft te tonen.

Wat doet een EFCT therapeut?

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Sue noemt dat wel de 'dans' waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. Een EFCT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die 'dans'. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg.

Opeens is de 'dans' de gezamenlijke vijand, en niet meer je partner! Als je dát kunt zien dan ontstaat er openheid naar een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet, hoe je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert. Er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding.

Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.

Dan wordt dansen een veel fijnere aangelegenheid!